Klawiatura i talerz — jak zdrowa dieta wpływa na naszą wydajność pracy przy komputerze?

Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, jak również produktywność. Niezależnie czy jesteś osobą aktywną, czy głównie pracujesz statycznie i ciężko ci znaleźć czas na ruch, twoja dieta powinna być odpowiednio przygotowana i zawierać najważniejsze wartości. Co więcej, to właśnie dla osób, które dużo pracują, odpowiednie odżywianie powinno być kluczowe.

Dieta a praca przy komputerze

Praca przy komputerze wiążę się z wielogodzinnym skupieniem. Jedzenie w pracy zapewni wam nie tylko zastrzyk potrzebnej energii i chwili na złapanie oddechu, ale również podniesie waszą efektywność pracy oraz produktywność. Dobór odpowiedniej diety wpływa również na oczy, jest ona kluczowa dla utrzymania zdrowia, koncentracji i ochrony wzroku. 

Co powinny zawierać posiłki?

Węglowodany – jednak nie chodzi tu o węglowodany pochodzące z cukrów prostych. Węglowodany złożone – o nich mowa, stanowią źródło energii dla organizmu. Znaleźć je można m.in. w surowych warzywach, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych. 

Odpowiednia wartość energetyczna – konkretna ilość kalorii, która powinna być dobrana indywidualnie. Dodatkowo im wysiłek fizyczny jest większy, tym bogatsza energetycznie powinna być dieta.

Składniki mineralne i witaminy – odpowiedzialne one są za prawidłową przemianę materii i wzbogacają odporność. Żelazo i witamina C są najważniejsze jeśli chodzi o efektywność pracy. Żelazo, ponieważ jego niedobór zmniejsza produktywność i prowadzi do szybszego zmęczenia. Znaleźć go można w szpinaku, rybach, drobiu, mięsie i jajkach. Natomiast witamina C, wspomaga odporność oraz ułatwia przyswajanie wcześniej wymienionego minerału, dlatego ważne jest niezapominanie o warzywach i owocach, w których znajduje się ta witamina. Należy również pamiętać o przyswajaniu magnezu, witaminy D i B12, potasu, witaminy A i E, cynku, selenu oraz kwasu foliowego. Przy odpowiedniej i zbilansowanej diecie, wszystkie wyżej wymionie witaminy znajdą się na waszych talerzach. 

Tłuszcze – dokładniej to nienasycone kwasy tłuszczowe, mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, usprawniają procesy myślowe i poprawiają działanie systemu odpornościowego. Zalicza się do nich ryby, awokado, orzechy, podroby (głównie wątróbka), żółtka jajek, kiełki pszenicy i nierafinowany olej rzepakowy. Warto również zwrócić uwagę na kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na wzrok.

W tym wszystkim bardzo ważne są nawyki żywieniowe – jedzenie śniadań, regularne posiłki czy nawadnianie organizmu. Obecnie istnieje wiele możliwości, aby temu wszystkiemu sprostać. Catering dla firm albo dla osób prywatnych to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą o siebie zadbać, ale potrzebują w tym pomocy. W Bistro Atrion w Tychach jest możliwość omówienia i przygotowania cateringu odpowiedniego dla indywidualnych potrzeb.

Chcesz porozmawiać o szczegółach?